Problemele concernului Siemens riscă să afecteze serios reputaţia ţării Justiţia va avea nevoie de ani buni pentru a descurca iţele dosarului Siemens, considerat cel mai grav caz de
Problemele concernului Siemens riscă să afecteze serios reputaţia ţării
Justiţia va avea nevoie de ani buni pentru a descurca iţele dosarului Siemens, considerat cel mai grav caz de corupţie din istoria postbelică a ţării.
Restructurarea grupului, care presupune concedieri masive - peste 17.000 de oameni, potrivit presei - se adaugă problemelor care au zguduit puternic unul dintre simbolurile economiei germane.
Acuzaţii de mită şi corupţie, favoruri, legături cu paradisuri fiscale, spionaj: sunt doar câteva dintre suspiciunile care planează asupra concernului. Totul a început anul trecut, în urma declanşării a două anchete care au dus la retragerea directorului executiv al concernului, Klaus Kleinfeld.
Ancheta iniţială a avut efect de dominou: suspiciunile care vizau doar divizia de telecomunicaţii s-au extins la nivelul întregului grup, în prezent fiind investigaţi peste 270 de angajaţi sau foşti angajaţi.
Contracte cu Iranul
Potrivit Procuraturii din München, între 1999-2006, pentru obţinerea unor contracte au fost cheltuite peste 1,3 miliarde de euro. Mai mulţi oficiali au denunţat faptul că mita şi conturile negre au devenit "o strategie de concern". Bacşişurile au vizat nu numai oameni de afaceri, ci şi politicieni.
Presa elenă susţine că Siemens a plătit sume mari de bani unor politicieni greci, care i-au facilitat obţinerea unui contract privind furnizarea de sisteme de securitate pentru Jocurile Olimpice de la Atena din 2004.
Nereguli în lanţ
Scandalul Siemens nu este însă singular. Managerii unui alt simbol al economiei germane, Volkswagen, au fost acuzaţi în 2005 că au folosit conturi negre pentru a plăti prost