Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a început, ieri, cu stângul mandatul său la cârma blocului comunitar, din cauza atitudinii eurosceptice a unora dintre liderii UE. Ultimele evoluţii legate de soarta Tratatului de reformă a forului european erau legate de două strategii simple: concentrarea forţelor marilor state membre pentru a câştiga încrederea irlandezilor în speranţa organizării unui nou referendum şi continuarea procesului de ratificare în ţările unde încă nu a fost finalizat. Însă liderii europeni au avut, ieri, surpriza de a li se pune în cârcă o nouă provocare, venită de această dată nu de la Dublin, Praga sau de la Berlin –unde ratificarea documentului este pentru moment blocată sau anevoioasă – ci de la Varşovia.
Liderii europeni au minimalizat posibilitatea ca Polonia să le creeze noi probleme, liniştiţi probabil că Varşovia a obţinut o serie de derogări la Consiliul de vară din 2007. Disensiunile dintre preşedintele conservator Lech Kaczynski şi premierul liberal proeuropean Donald Tusk au generat însă o situaţie problematică pentru forul european şi aşa zdruncinat. Chiar dacă Tratatul a fost ratificat de Legislativul de la Varşovia, în aprilie, Kaczynski a anunţat, ieri, în cadrul unui interviu, că refuză să semneze documentul, deoarece „problema tratatului este fără obiect”, relatează AFP. În mod paradoxal, preşedintele pune beţe în roate Tratatului pe care el l-a negociat cu fratele său geamăn (fostul premier Jaroslaw Kaczynski) complicând misiunea liderului de la Elysée care intenţiona să limiteze problema ratificării de către Irlanda pe parcursul preşedinţiei sale la UE. (M.T.)
Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a început, ieri, cu stângul mandatul său la cârma blocului comunitar, din cauza atitudinii eurosceptice a unora dintre liderii UE. Ultimele evoluţii legate de soarta Tratatului de reformă a forului european erau leg