Indicele BET a incheiat primul semestru de scadere de dupa 2000. SIF-urile au fost printre cele mai afectate titluri de pe Bursa, cu pierderi de peste 40%. Analistii sunt rezervati cu privire la sansele ca piata sa-si revina in urmatoarele sas
Scaderile de pe pietele internationale au fost factorul determinant care a dictat evolutia Bursei de Valori Bucuresti in primul semestru al anului, principalul indice al pietei, BET-C, pierzand 29% din valoare in aceasta perioada.
Temerile legate de posibila intrare a economiei SUA in recesiune pe fondul agravarii crizei financiare internationale a cauzat un val de vanzari pe principalele burse straine.
Criza subprime din SUA, care a stat la baza crizei financiare internationale, a culminat cu falimentul bancii ipotecare britanice Northern Rock si a uneia dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street, Bear Stearns, care pentru a se salva a fost preluata pentru o suma modica de JP Morgan.
Ulterior, pe fondul datelor care aratau ca economia SUA s-a mentinut in primele doua trimestre pe linia de plutire, precum si previziunilor analistilor ca perioada mai grea a trecut, bursele din toata lumea s-au oprit din cadere si au inregistrat chiar reveniri.
Cresterea fara precedent pentru ultimii ani a pretului petrolului, cu peste 40% de la inceputul acestui an si in general a marfurilor, a amplificat presiunile inflationiste mai in toate tarile si a sporit temerile investitorilor cu privire la intrarea economiei americane, si asa fragile, in recesiune, cauzand noi scaderi puternice pe bursele internationale, multe dintre ele atingand noi minime. Bursa de la Bucuresti nu a ramas neocolita, scaderile inregistrate de aceasta fiind unele dintre cele mai mari din regiune si au venit in special pe fondul iesirilor de capital strain.
Datele cu privire la economia Romaniei si indicator