Marius Marin, directorul executiv al producatorului de materiale de constructii Macon Deva, care a fost implicat in procesele de reorganizare a mai multor companii printre care Tofan Grup, Uton Onesti sau Mefin Sinaia, spune ca restructurarea unei compani
"Prima data trebuie inteles businessul, iar ulterior trebuie creata o echipa care sa aiba rabdare in munca cu viitorii angajati. Muncitorul are de obicei o viziune doar pentru o luna si trebuie convins de avantajele pe care le va avea pe termen lung. Pentru a realiza o restructurare este esential controlul si atentia la detalii, pentru ca in Romania nu e ca in Germania, unde muncitorii stiu ce trebuie sa faca", spune Marin, 47 de ani, care a restructurat in ultimii paispezece ani cinci companii.
"Incepand din 1994 am fost implicat in mai multe procese de restructurare a unor companii precum Uton Onesti, Tofan Grup, PCC Sterom Campina, Mefin Sinaia si Simcor Oradea", spune Marin, care detine functia de director executiv al Macon Deva din luna august a anului 2006.
Producatorul de materiale de constructii a fost preluat in 2006 de catre fondul de investitii polonez Enterprise Investors, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Europa Centrala si de Est, pentru 35 de milioane de euro, de la Asociatia Salariatilor.
"In cazul Macon Deva a fost contopita faza de restructurare cu cea de dezvoltare. Managementul era destul de imbatranit, pentru ca firma era detinuta de PAS. Din cei sase directori ai companiei, patru sunt noi, am pastrat doar directorul comercial si directorul de calitate", spune Marin. Fostii directori ai companiei au devenit dupa vanzarea actiunilor milionari in euro, cea mai mare suma - de peste 3,66 mil. euro - fiind incasata de Liviu Cucu, fostul director general al Macon, impreuna cu sotia sa, Felicia.
"Directorul de productie si managerul teh