Autobuzele spre localităţile din jurul Capitalei ar putea fi reintroduse din toamnă, după o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Ilfov. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
„Din data de 1.07.2008, periferiile s-au desfiinţat. Hotărârea a fost luată de primărie. Operatorii particulari acuză RATB-ul de concurenţă neloială. Maxitaxiurile acoperă în totalitate traseele.“ Sunt cele patru propoziţii scrise de mână, pe hârtiile lipite în staţiile preorăşeneşti, ce provoacă profunde tristeţi cetăţenilor.
La capătul Pantelimonului nu mai vezi roată de autobuz. Îl zăreşti, în schimb, pe Cornel, care lucrează în Selgros. Cornel pleacă dimineaţa de la Bălăceanca şi se întoarce seara acasă, ca tot omul. Decizia primăriei îl enervează şi-l face să fumeze lângă uşa microbuzului. „Sunt două microbuze pe tot traseul. Unde mai pui că pe la opt jumate seara se retrag, chiar dacă lumea iese şi pe la zece de la muncă. Am terminat de fumat, domnu’ şofer. Plecăm şi noi?“, întreabă Cornel.
Pensionara Maria Sandu are soţ, părinţi, fraţi la Cernica, iar până mai ieri, un autobuz o ducea până acolo. Acum sunt doar microbuze, iar cei 3 lei pe care-i dă pe două bilete - în lipsa oricărei reduceri - înseamnă, spune ea, pâinea pentru o săptămână. „Sunt bani mulţi, la pensiile noastre. Să pună autobuze care să meargă mai rar, dar măcar să fie. Oprescu a luat voturile şi acum a schimbat foaia“, crede bătrâna.
Ceva mai încolo, Valentin, şofer de microbuz, ridică - în strictă legătură cu această situaţie - problema crizei forţei de muncă: „Firma vrea să bage mai multe maşini pe traseu de acum încolo, le-a cumpărat deja. Dar nu găseşte şoferi“. Recunoaşte şi el că, de când s-au scos autobuzele RATB, mai rău e pentru copii şi pensionari, care nu mai au reducere.
Promisiuni pentru ilfoveni
Problema