PASIUNE ● Undeva, în sud-vestul Dobrogei, un român creşte pui de morun, cegă, nisetru şi păstrugă
La Oltina de Constanţa, un inginer s-a apucat de o afacere căreia nu mulţi îi dau sorţi de izbîndă. Pasionat de piscicultură, Dan Mirea creşte pui de sturion pentru consum şi pentru a repopula Dunărea.
La ferma piscicolă Oltina, deţinută de societatea comercială Aquarom Elite Distributions, l-am găsit pe inginerul Dan Mirea în una dintre locaţiile speciale, în care îşi petrece aproape tot timpul, îngrijindu-se de "copiii" lui – o "colecţie" impresionantă de cîteva sute de... milioane de pui de păstrugă, cegă, nisetru şi morun. El este unul dintre puţinii "pionieri" români care au avut curajul să se apuce de o afacere promiţătoare, dar, totodată, extrem de riscantă, din punct de vedere financiar: creşterea sturionului pentru reproducere şi consum.
O AFACERE RISCANTĂ. Dacă, pentru reproducere, sturionii pot fi valorificaţi la un an de la eclozare, pentru consum (carne şi icre negre), aceştia trebuie crescuţi ani buni (de exemplu, în mediul natural, morunul ajunge la maturitate şi produce icre după vîrsta de 15 ani).
"Am început această activitate de creştere a sturionilor în anul 2006, an în care inundaţiile catastrofale care au avut loc în tot bazinul Dunării au distrus tot ce făcusem pînă atunci cu mari eforturi", mărturiseşte ing. Mirea. Acum, la Oltina, totul e luat de la zero. "Creşterea sistematică a sturionilor a reînceput în luna mai 2007, cu reproducerea artificială a speciilor Acipenser stellatus Pallas, 1771 (păstrugă – n.r.) şi Acipenser ruthenus Linné, 1758 (cegă), ulterior fiind preluaţi pentru creştere pui din specia Acipenser gueldenstaedti Brandt, 1833 (nisetru) şi Huso huso Linné,1758 (morun)", ne spune ing. Mirea.
Deocamdată, producerea şi creşterea sturionilor de cultură se desfăşoară în paralel cu ce