CE BEM, CE MÎNCĂM ● Valoarea energeticş a produsului este medie
Consistenţa şi textura sosului pentru salată supus analizei sînt date de agenţi de îngroşare, care pot avea efecte nefaste asupra stomacului, mai ales în cazul persoanelor sensibile.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Valoarea energeticş a produsului este medie
Consistenţa şi textura sosului pentru salată supus analizei sînt date de agenţi de îngroşare, care pot avea efecte nefaste asupra stomacului, mai ales în cazul persoanelor sensibile.
Sosul iaurt pentru salată Develey Salse & Contorni are în compoziţie: "Apă, ulei vegetal, 17% iaurt degresat, oţet, zahăr, gălbenuş de ou, amidon modificat din porumb E 1420 sau unul din celelalte amidonuri modificate, sare, condimente, stabilizator (gumă de guar E 412, gumă de boabe de roşcovă E 410, xanthan E 415, pectină E 440), aromă naturală (ţelină), amidon din cartofi". De pe etichetă aflăm că valoarile nutriţionale pentru 100 de grame de produs sînt următoarele: 851 kj (206 kcal), proteine 1,1 g, carbohidraţi 6,9 g, grăsime 19,0 g.
ANALIZĂ. În urma analizei informaţiilor de pe etichetă rezultă că produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi vegetale de natură botanică nespecificată. De asemenea, conţine zahăr, care este un glucid cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra cantităţii mari de agenţi de îngroşare şi stabilizatori folosiţi: E 1420, E 412, E 415, E 410, E 440. Aceştia pot produce o serie de probleme la nivelul sistemului gastrointestinal. Guma guar, E 412, are ca efecte balonări, greaţă, crampe, astm, eczeme. Guma xantan poate interfera cu absorbţia lipidelor şi sărurilor minerale, iar guma de boabe de roşcovă poate avea efecte laxative. Sosul conţine şi o surs