Asociaţia Cultivatorilor de Cereale le atrage atenţia micilor producători asupra samsarilor care cumpără sub preţul pieţei şi vând cu 30% profit. Producătorii sunt sfătuiţi să nu se grăbească să vândă grâul şi să nu dea kilogramul cu mai puţin de 65 de bani. Sursa: Petronel Tudor
În ultima vreme, micii producători agricoli din Ialomiţa sunt „bombardaţi“ de mesaje de la Asociaţia Cultivatorilor de Cereale din judeţ, care le recomandă să nu vândă pe nimic grâul din noua producţie. Asta pentru că, la fel ca în fiecare an, secerişul grâului aduce pe ogoare o armată de cumpărători care le iau ochii ţăranilor cu teancuri de bani, plătind grâul recoltat direct lângă combină, fără acte şi fără vreun control din partea autorităţilor.
Deşi, în general, preţurile oferite sunt cu mult sub cele practicate pe piaţă, agricultorii cedează ispitei de a vinde primului venit pentru a face rost de banii necesari pentru ratele la bancă sau pentru plata furnizorilor.
Un sfert din producţie, comercializată la negru
„Recomand tuturor producătorilor de cereale, dar mai ales celor care produc grâu, să nu dea crezare zvonurilor şi să reziste cât mai mult posibil înainte de a vinde grâul. Este un război şi este păcat ca, după ce au muncit un an întreg, producătorii să-l piardă din nou. Preţul care se oferă în acest moment este mult sub preţul de cost“, explică Nicolae Sitaru, şeful asociaţiei cultivatorilor ialomiţeni. 50 de bani pe kilogram, adică preţul de anul trecut, este oferta samsarilor, care depozitează grâul achiziţionat pentru două-trei luni şi îl vând apoi cu un profit de minimum 30%, adică exact profitul pe care mizează producătorii.
S-a constatat că mai mult de un sfert din producţia de grâu realizată în Ialomiţa se comercializează la negru, direct din tarla, fapt care are drept efect reducerea preţului la jumătate faţ