Scăderea bursei în a doua jumătate a anului trecut a constituit un duş rece atåt pentru investitori, cåt şi pentru emitenţi. Au ieşit curaţi doar cei cu strategii viabile. Companiile din domeniul financiar, comerţ şi construcţii au avut cele mai multe motive să considere anul 2007 ca fiind un an foarte bun. În schimb, firmele din industrie şi din sectorul chimic au înregistrat performanţe sub medie, potrivit studiului anual realizat de compania de consultanţă Contr
Scăderea bursei în a doua jumătate a anului trecut a constituit un duş rece atåt pentru investitori, cåt şi pentru emitenţi. Au ieşit curaţi doar cei cu strategii viabile.
Companiile din domeniul financiar, comerţ şi construcţii au avut cele mai multe motive să considere anul 2007 ca fiind un an foarte bun. În schimb, firmele din industrie şi din sectorul chimic au înregistrat performanţe sub medie, potrivit studiului anual realizat de compania de consultanţă Contrast Management-Consulting, care analizează performanţa strategică a firmelor listate la bursă.
Vedeta din 2006 a pieţei de capital - sectorul industrial - a picat anul trecut pe unul din ultimele locuri. Mult mai stabile în evoluţii, companii din energie şi din sectorul farmaceutic au reuşit performanţe în pas cu media generală. Aproape nicio companie, indiferent de domeniul de activitate, nu a scăpat însă de scăderea valorii acţiunilor la bursă, mai ales către finalul anului trecut. Criza s-a transferat în mare parte de pe pieţele externe.
Performanţa firmelor listate a fost influenţată şi de mai multe tendinţe la nivel macroeconomic. Criza de lichiditate a alungat investitorii străini de la bursă, iar cotaţiile acţiunilor au scăzut. Între evoluţia pe bursă a unei companii şi rezultatele financiare ale acesteia continuă să existe însă discrepanţe foarte mari, ceea ce arată caracterul speculativ al tranzacţiilor. Compan