CONTRACRONOMETRU ● Cadou de la armată: 18,6 tone de deşeu periculos
Într-un depozit de pe platforma industrială a Săvineştiului, localitate aflată la 15 km de Piatra-Neamţ, au rămas moştenire de la fostul Institut de Cercetări Chimice aproape 40 de tone de substanţe periculoase.
Tone de deşeuri provenind din combustibilul folosit la rachete se "odihnesc" de mai bine de 18 ani pe platforma chimică de la Săvineşti, celebră pe vremuri pentru cercetările care se făceau aici. O bombă ecologică, ce ar putea genera consecinţe dezastruoase în caz de incendiu sau cutremur.
"Stăpînul" substanţelor periculoase, cel puţin din punct de vedere cantitativ, din depozitul de la Institutul de Cercetări pentru Fibre Sintetice este TG02, un deşeu provenit din combustibilul folosit la rachete. Cantitatea totală de deşeuri (aproape 40 de tone) e depozitată în butoaie de mare capacitate, la parterul unei clădiri care are o jumătate de secol în spate şi prezintă probleme de stabilitate. "Sînt clădiri vechi, care aparţin unor foste secţii dezafectate şi a intervenit în timp o anumită neconformitate", spune Magda Macarie, consilier în Serviciul autorizări şi controlul conformării din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) – Neamţ.
DAT ÎN CUSTODIE. Fostul combustibil de rachetă, "produs cu durată de exploatare depăşită", aşa cum a fost descris la momentul preluării, a apărut la Săvineşti în februarie 1990. Institutul de Cercetări pentru Fibre Sintetice de atunci l-a preluat de la o unitate militară din Babadag. Potrivit procesului-verbal întocmit la data preluării, furnizarea s-a făcut fără plată. Armata a dat practic în custodie această substanţă. Directorul ştiinţific al SC ICEFS COM, firmă care a cumpărat patrimoniul şi numele fostului institut, spune că acte de provenienţe există doar pentru 13 tone de TG02 şi nu se ştie cum a apărut di