Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor vor verifica pe parcursul intregii veri modul de comercializare a produselor perisabile. Scopul actiunii este de a proteja cumparatorii impotriva riscului de a consuma alimente posibil periculoase ca urmare a depozitarii necorespunzatoare, in conditiile climatice actuale, cu temperaturi deosebit de ridicate.
in cadrul acestei actiuni vor fi controlate unitatile de alimentatie publica de tip fast-food, restaurant autoservire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii etc; unitatile de alimentatie publica si chioscurile din incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, precum si din zonele de agrement, parcuri de distractie, debarcadere etc.; unitatile de comercializare (magazinele).
Totodata, inspectorii ANPC vor verifica in ce mod sunt respectate prevederile legale privind protectia consumatorilor la piscine, stranduri, bazine, parcuri de distractie si unitati de inchiriere echipament de agrement. Acestea vor fi locurile preferate de populatie in urmatoarea perioada, cand meteorologii anunta maxime termice ridicate.
Specialistii ANPC recomanda ca la cumpararea alimentelor din magazine sa verificati data durabilitatii minimale a produsului, lista ingredientelor respectivului produs, daca este respectata temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar ales (respectati si dumneavoastra aceasta temperatura acasa). Nu decongelati si recongelati un produs alimentar inainte de a-l consuma daca producatorul interzice aceasta actiune si nu cumparati alimente din locuri neautorizate.
La intrarea in unitatile de alimentatie publica acordati o atentie deosebita starii de curatenie, analizati in meniu afisarea cantitatilor produselor oferite si a preturilor aferente, analizati modul de prezentare a personalului de servire