Costurile vieţii de zi cu zi cresc galopant în România, motiv pentru care emigranţii nu iau în considerare o eventuală revenire acasă, nici dacă li s-ar oferi salarii mari Ministerul
Costurile vieţii de zi cu zi cresc galopant în România, motiv pentru care emigranţii nu iau în considerare o eventuală revenire acasă, nici dacă li s-ar oferi salarii mari
Ministerul Muncii şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt dezamăgite de rezultatele avute de târgurile de joburi din Italia şi din Spania.
Oficialităţile române nu înţeleg de ce aceştia nu se arată interesaţi de slujbele oferite în ţară. Salariile oferite la Bursele locurilor de muncă au fost destul de atractive în domeniul construcţiilor, în medie 800 de euro pe lună.
Reporterii Adevărului au încercat să afle de ce muncitorii români, în special cei care lucrează "la negru", refuză să se întoarcă în ţară, deşi ar primi aceleaşi salarii.
Pornind de la un "coş lunar" de produse de bază, am calculat preţul acestuia în România, Italia şi Spania. Am inclus aici produse alimentare, de igienă personală, cheltuieli de chirie, de întreţinere şi de transport.
Cele două târguri ale locurilor de muncă organizate de Ministerul Muncii la Roma şi la Torino nu au convins muncitorii români să se întoarcă în ţară. Deşi comunitatea română a depăşit, în baza statisticilor Caritas, un milion de persoane prezente legal sau clandestin în Peninsulă, interesul acestora faţă de oferta guvernamentală a fost extrem de redus.
Prezenţă redusă
Astfel, la Roma, circa o mie de persoane au trecut pragul bursei locurilor de muncă, pe când la Torino abia dacă s-au strâns două sute. Unul dintre motivele dezinteresului este legat şi de modul în care sunt trataţi muncitorii.
"Chiar dacă salariile sunt mai bune ca în anii trecuţi, sunt prea mici şi nu îţi dau posibilitatea de a t