Fiecare femeie se naşte cu un număr de ovule, care se pierd prin ovulaţie şi cu trecerea timpului
Atenţie la dietă, evitaţi fumatul activ şi pasiv
Dacă vreţi să amânaţi momentul în care veţi deveni mamă pe o perioadă nedefinită, e bine să ştiţi că ceasul biologic nu stă în loc, aşa că trebuie să vă protejaţi din timp fertilitatea. Cercetătorii spun că, în ultimii ani, vârsta fertilă a femeii a scăzut sub 35 de ani, aşa că pentru a nu avea o sarcină cu probleme trebuie să luaţi în calcul şi acest aspect. În plus, dacă aveţi grijă de sănătate, veţi putea fi în formă pentru a avea un copil. Specialiştii spun că trebuie să aveţi grijă de dietă, deoarece alimentaţia este un factor extrem de important şi pentru sănătatea organelor reproductive. O dietă echilibrată, cu grăsimi nesaturate în locul celor saturate, vă poate ajuta să fiţi fertile. Uleiul de măsline şi avocado au efecte benefice asupra ovulaţiei şi fertilităţii.
Apoi, încercaţi să nu vă stresaţi din orice, deoarece mesajul este transmis aşa de creier întregului organism, care va reacţiona şi este posibil să piardă ovule pentru a se proteja. În plus, contează şi aerul pe care în inspiraţi, atât la serviciu, cât şi acasă. Iar dacă fumaţi, cu siguranţă că nicotina va afecta şi ovulele, nu doar plămânii. Nu fumaţi, nici activ, nici pasiv, spun specialiştii, deoarece nicotina scade simţitor vârsta fertilă.
Mergeţi periodic şi la alte analize, nu doar la ginecolog
Apoi, mergeţi frecvent la medic. Chiar dacă folosiţi metode contraceptive, există riscul să luaţi o infecţie, care, netratată la timp, vă poate distruge organele reproductive, blocând trompele uterine sau provocând o secreţie care va împiedica fixarea embrionului în uter. În plus, chiar dacă mergeţi periodic la ginecolog, nu uitaţi şi de restul organismului. Cauze majore de infertilitate sunt diabetul, problemele cu