Prima sesiune parlamentara din acest an s-a incheiat, iar in urma senatorilor si deputatilor au ramas peste 400 de acte normative intarziate. Comisiile de specialitate ale legislativului au "uitat" sa predea rapoartele in cazul a 137 de legi la Senat si 279 la Camera Deputatilor, astfel ca acestea nu au putut fi inscrise pe ordinea de zi, iar prevederile legislative privind termenele de aprobare nu au putut fi aplicate. Desi la comisii sunt intarziate legi din 2004, parlamentarii n-au avut probleme in a-si lua o luna de vacanta pentru alegerile locale. In acest timp, indemnizatiile lor au crescut cu 4,5%.
In ambele camere ale Parlamentului, recordul de rapoarte care nu au fost inca depuse, desi termenul a fost depasit, sunt comisiile juridice. Deputatii juristi au 60 de restante, iar senatorii - 51. Cel mai vechi termen este cel privind Codul Civil - 14 octombrie 2004. Vechime in sertarele comisiei are si proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc, al carei raport ar fi trebuit depus cel tarziu pe 23 noiembrie 2005.
In Camera Deputatilor chiar si Comisia de Cultura detine un record. Legea Arhivelor Nationale inca mai asteapta un raport ce trebuia depus pana pe 23 noiembrie 2004.
Campania intarzie legile Cele mai multe intarzieri sunt insa in cazul proiectelor asupra carora comisiile ar fi trebuit sa se pronunte in perioada aprilie-iunie 2008. Timp de aproape 3 luni, parlamentarii au fost mai preocupati de campania electorala pentru alegerile locale decat de procedura legislativa. Mai mult, Camera Deputatilor chiar a dat liber alesilor de pe 19 mai pana pe 2 iunie, pretextand ca acestia au activitati in circumscriptiile electorale. Senatorii, desi nu au avut vacanta oficial, si-au programat in luna mai cateva zile pe saptamana pentru activitatile in comisii, de la care chiuleau pe capete.
Deputatul Aurel Gubandru, presedinte