Preşedintele Lech Kaczyinski refuză să semneze Tratatul de la Lisabona, prevalându-se de votul negativ al electoratului irlandez Preşedinţia Franţei la UE a primit o lovitură zdravănă
Preşedintele Lech Kaczyinski refuză să semneze Tratatul de la Lisabona, prevalându-se de votul negativ al electoratului irlandez
Preşedinţia Franţei la UE a primit o lovitură zdravănă chiar în prima zi a mandatului: Varşovia a anunţat că nu va ratifica Tratatul de la Lisabona, gest amânat şi la Berlin.
"Chestiunea tratatului este deocamdată fără obiect", a afirmat preşedintele Lech Kaczyinski, într-un interviu acordat cotidianului Dziennik.
Liderul conservator de la Varşovia a precizat că "este dificil de spus cum se vor termina lucrurile", respingând totodată afirmaţia potrivit căreia nu există Uniune dacă nu există tratat.
Preşedintele Kaczyinski a subliniat că acelaşi raţionament l-au avut susţinătorii Constituţiei, în momentul respingerii sale de către francezi şi olandezi în 2005. "Şi, totuşi, Uniunea a funcţionat, funcţionează şi va funcţiona. Fireşte, situaţia nu este ideală", a subliniat liderul polonez.
Parlamentul polonez a aprobat în aprilie ratificarea tratatului, dar, potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care are ultimul cuvânt. Nicio dispoziţie nu-l obligă să ratifice documentul, chiar dacă Parlamentul i-o va cere.
Varşovia, protectoarea statelor mici
Preşedintele Kaczynski a avertizat şi în legătură cu tentaţia de a izola Irlanda. "Dacă regula unanimităţii nu este respectată o dată, ea nu va mai exista. Suntem prea slabi pentru a accepta acest gen de soluţie", a mai spus liderul de la Varşovia. Polonia se simte datoare să apere drepturile membrelor UE mai mici, a explicat Kaczynski, adăugând că nici ţara sa nu se află printre statele cu influenţă în spaţiul comunitar.
Paradoxal, preşedintele Kaczynski r