Cea mai bună lucrare de sinteză despre istoria Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial are, în sfårşit, o traducere romånească. În ciuda dimensiunilor, este o carte destinată publicului larg. Cum a fost posibilă renaşterea Europei? Ce s-a întåmplat, în ceva mai mult de o jumătate de secol, astfel încåt întregul continent a ieşit din catastrofa celui de-al Doilea Război Mondial şi a traversat mai bine de patru decenii de divizare politică, econ
Cea mai bună lucrare de sinteză despre istoria Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial are, în sfårşit, o traducere romånească. În ciuda dimensiunilor, este o carte destinată publicului larg.
Cum a fost posibilă renaşterea Europei? Ce s-a întåmplat, în ceva mai mult de o jumătate de secol, astfel încåt întregul continent a ieşit din catastrofa celui de-al Doilea Război Mondial şi a traversat mai bine de patru decenii de divizare politică, economică şi culturală, pentru a ajunge astăzi la o stabilitate politică şi un nivel de viaţă incomparabile cu nicio altă perioadă din trecutul său?
Istoricul britanic Tony Judt, profesor de Studii Europene la New York University, a luat hotărårea de a scrie penultima sa carte, „Epoca postbelică. O istorie a Europei de după 1945“ (Editura Polirom, 2008, 840 pag., 69,95 lei), în decembrie 1989, la Viena - un loc şi un moment cu o semnificaţie intrinsecă aparte: cel mai cosmopolit oraş al anilor dintre cele două războaie, un creuzet de naţionalităţi şi culturi foarte diferite, dar şi principalul avanpost al nazismului din afara Germaniei.
„Epoca postbelică“ este, probabil, cea mai bună istorie a Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial destinată unui public larg. Avantajul major al cărţii este acela că sintetizează, într-o poveste bine închegată, practic tot ceea ce e important în materie de istorie europeană postbelică. Pe scurt, e vorba de una