» 27 de producatori de biodiesel pot livra pietei aproximativ 285.000 tone biodiesel pe an.
» Producatorii nu sunt de acord cu anularea subventiilor pentru culturi energetice.
Companiile petroliere de pe piata romaneasca sustin ca majorarea cotei de biodiesel din compozitia motorinei de la 3% la 4%, care a devenit obligatorie din aceasta luna, nu va scumpi carburantul. "Introducerea in compozitia motorinei a unei cote de 4% biodiesel nu influenteaza pretul", au declarat reprezentatii Petrom. si reprezentantii Rompetrol ne-au spus ca, "din estimarile companiei, aceasta modificare nu se va resimti in preturile finale ale carburantilor". Companiile vor trebui sa respecte reglementarea, intrucat risca amenzi intre 7.500 si 15.000 de lei.
Desi nu incurajeaza productia de biodiesel, deoarece are ca efect scumpirea alimentelor, Romania are resurse suficiente pentru majorarea cotei din motorina. "Majorarea cotei de biodiesel nu va afecta productia de culturi alimentare, dat fiind faptul ca Romania dispune de 400.000 de hectare de culturi de rapita, materia prima principala folosita la productia biodieselului", ne-a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.
Ciolos a afirmat ca Ministerul Agriculturii nu sustine productia de "Nu putem spune ca incurajam productia de biodiesel. Ministerul Agriculturii nu are nici o legatura cu aceste culturi, ele nefiind intermediate sau influentate sub nici o forma de noi. Discutiile se tin la nivelul tertilor producatori de culturi si companii petroliere, din moment ce nu exista nici o lege care sa sustina biodieselul, subventia de 45 euro pe hectar fiind anulata de UE in 2007", ne-a declarat ministrul Agriculturii.
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, nu este de acord cu anularea subventiilor pentru asa-numitele culturi energetice.