În timp ce un european ajunge în vârful carierei în jurul vârstei de 40-45 de ani, românii avansează în ritm mult mai alert Român. 30 de ani. Manager. O realitate ce nu mai miră pe
În timp ce un european ajunge în vârful carierei în jurul vârstei de 40-45 de ani, românii avansează în ritm mult mai alert
Român. 30 de ani. Manager. O realitate ce nu mai miră pe nimeni. Pentru o poziţie similară, colegii lor europeni trebuie să mai aştepte zece ani.
Schimbările demografice survenite până în prezent au determinat modificarea structurii de vârstă a angajaţilor din ţara noastră. Directorii de peste 40-50 de ani au devenit istorie.
Iar acolo unde există, vorbim de cazuri excepţionale. Locul lor a fost luat tineri, de multe ori, abia ieşiţi de pe băncile şcolii, cu câţiva ani de experienţă de activ.
Fenomenul nu este unul caracteristic unei anumite industrii, ci unul general, despre care se poate vorbi atât în telecomunicaţii, cât şi în mediul bancar, sau în domeniul serviciilor, media de vârstă dintr-o companie fiind de 30 ani.
Tendinţa de accelerare a ritmului de dezvoltare profesională se resimte cu precădere la nivelul tuturor economiilor emergente. Cristina Pasat, director general al companiei de recrutare şi consultanţă în resurse umane-Professional, susţine că îndepărtarea angajaţilor cu vârsta de peste 45-50 de ani poate fi pusă şi pe seama dorinţei de rupere a legăturilor cu trecutul comunist.
Media de vârstă, tot mai scăzută
"Cu toate că în România se înregistrează o tendinţă de îmbătrânire a populaţiei, media de vârstă în mediul economic a scăzut mult.
Din ce în ce mai multe companii au o medie de vârstă scăzută. Chiar factorii de conducere sunt tineri sub 30 ani", spune Pasat. Potrivit acesteia, tendinţa înregistrată nu este o regulă în Europa, fiind mai degrabă o particularitate a economiilor emergent