Comparativ cu tigarile, este mai sanatos sa mesteci sau sa prizezi tutun; cu toate astea, acest tip de produs creste riscul cancerului oral cu 80%, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. 11 studii realizate in tari diferite au aratat ca cei care mesteca sau trag tutun pe nas sunt cu 60% mai dispusi la declansarea unui cancer pancreatic sau al esofagului.
"Am incercat sa vedem care sunt riscurile date de tutunul care nu se fumeaza. Este prima oara cand se efectueaza un astfel de studiu", spune Paolo Boffetta, epidemiolog al Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au cercetat numeroase studii precedente si dupa ce au efectuat teste atat pe animale, cat si pe oameni.
Consumul tutunului de mestecat sau prizat variaza in functie de zona geografica, sex, varsta, etnie si statut social. Cel mai mare consum a fost inregistrat in SUA, Suedia si India, conform Reuters.
Chiar daca acest tip de tutun este toxic, nu este totusi atat de daunator precum tigarile. "Daca toti fumatorii si-ar schimba obiceiul, alegand tutunul de mestecat sau prizat, ar fi un avantaj clar pentru ei. Problema este ca nu avem nicio informatie care ar sugera ca fumatorii sunt dispusi sa-si schimbe obiceiul", a mai spus Boffetta. Comparativ cu tigarile, este mai sanatos sa mesteci sau sa prizezi tutun; cu toate astea, acest tip de produs creste riscul cancerului oral cu 80%, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. 11 studii realizate in tari diferite au aratat ca cei care mesteca sau trag tutun pe nas sunt cu 60% mai dispusi la declansarea unui cancer pancreatic sau al esofagului.
"Am incercat sa vedem care sunt riscurile date de tutunul care nu se fumeaza. Este prima oara cand se efectueaza un astfel de studiu", spune Paolo Boffetta, epidemiolog al Agentiei Internationale pentru Cerce