Autorităţile din Gorj încearcă să determine potenţialul turistic al judeţului Gorj şi să identifice oportunităţile de dezvoltare în acest domeniu de activitate. Pentru a stabili ce trebuie făcut pentru creşterea calităţii serviciilor şi programelor turistice oferite şi, implicit, a numărului de turişti, conducerea CJ Gorj a comandat un studiu pentru valorificarea potenţialului turistic al judeţului. Acesta poate fi consultat de oricine pe site-ul instituţiei, la adresa www.cjgorj.ro. Documentul este compus din şapte părţi şi începe cu o prezentare generală a judeţului Gorj, după care sunt descrise principalele activităţi, centre şi resurse turistice. Studiul mai oferă o analiză asupra aşteptărilor pe care le au turiştii români şi străini care poposesc în zonă, precum şi principalele probleme strategice privind dezvoltarea turistică a judeţului.
Puncte tari
Unul dintre cele mai interesante capitole ale studiului este o analiză Swot care enumeră, pe scurt, punctele forte pe care le are turismul în judeţ, însă insistă asupra celor slabe, care nu sunt deloc puţine. Autorii studiului insistă asupra frumuseţilor naturale şi nu uită să amintească de faptul mai puţin cunoscut, chiar şi de către gorjeni, că în judeţ există peste 2.000 de peşteri, reprezentând circa o şesime din potenţialul speologic al României.
De asemenea, turismul montan este bine reprezentat, posibilităţile în acest sens fiind aproape nelimitate: speologie, alpinism, turism auto, turismul de aventură etc. Capacităţile de cazare sunt variate, însă nu există nici un hotel care să aibă mai mult de trei stele. Autorii studiului mai susţin că populaţia este un atu, fiind relativ tânără şi având „abilităţi lingvistice“. O marcă neînregistrată a turismului din Gorj şi din Oltenia este considerat Brâncuşi. În final, mai sunt amintite programele turistice care pot fi accesate în judeţ: