Furnizorii au scăpat de plata unor taxe pe care erau obligaţi să le plătească marilor lanţuri de magazine Preţurile produselor agroalimentare ar putea să scadă în următoarele luni,
Furnizorii au scăpat de plata unor taxe pe care erau obligaţi să le plătească marilor lanţuri de magazine
Preţurile produselor agroalimentare ar putea să scadă în următoarele luni, ca urmare a semnării Codului de Bune Practici de către retalieri şi producători.
După luni de negocieri dure, producătorii şi retailerii au semnat Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare. Acesta va intra în vigoare după ce Consiliul Concurenţei va analiza în termen de 30 de zile o posibilă încălcare a legislaţiei din domeniu.
Astfel, producătorii vor scăpa de obligativitatea de a plăti taxele de marketing sau de deschidere a unor unităţi noi ale comercianţilor, iar în cazul delistării, vor fi anunţaţi în prealabil. De asemenea, furnizorii nu vor mai fi obligaţi să păstreze acelaşi preţ de vânzare şi pentru micile magazine de cartier.
Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, prezent la semnarea documentului, a spus că "este un pas important pentru a civiliza şi a face mai transparent comerţul, inclusiv în aceste mari reţele de distribuţie". De asemenea, "pe termen mediu şi lung, aplicarea acestor reguli va avea un efect benefic, sper eu, şi asupra preţurilor", a adăugat Cioloş.
Şi preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, consideră că măsurile incluse în Codul de Bune Practici vor determina scăderea preţurilor, argumentând că în ţările unde astfel de măsuri au fost impuse prin lege, precum în Spania, preţurile au scăzut în următoarele patru luni.
Codul inclus în contracte
De cealaltă parte, directorul executiv al Selgros, Alexandru Vlad, a precizat că foarte importante au fost dialogul dintre părţi, precum şi faptul că furnizo