Pentru prima dată după mulţi ani, agricultura aduce beneficii marilor fermieri doljeni, mai ales celor care au aplicat tehnologia completă, aşa cum scrie la carte. Dacă preţul grâului mai scade, cultivatorii vor ieşi pe pierdere.Veniturile pe care le-ar obţine fermierii organizaţi din Dolj, în cazul în care recolta de grâu ar fi vândută acum, ar fi mai mari decât costurile pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturii. Pentru prima dată în ultimii ani, ajutaţi de condiţiile meteo, fermierii scot profituri din grâu. Avantajele financiare cele mai mari le au firmele care au avut peste 200-300 de hectare cultivate cu cereale. Costurile totale pentru cultivarea unui hectar de grâu în toamna anului trecut (plus cheltuielile aferente recoltatului şi plăţii arendei) ajung la 1.300-1.500 de lei. Acest cost se aplică după ce se scad subvenţiile acordate astă-toamnă, de 500 de lei pentru fiecare hectar de grâu (de la bugetul de stat) şi de 300 de lei sau echivalentul a 80 de euro (de la Uniunea Europeană). Costurile pot fi mai mici la cei care au suprafeţe mari cultivate, datorită faptului că primesc discount-uri de la producătorii şi comercianţii de sămânţă, pesticide şi îngrăşăminte. Cheltuielile fermierilor ar fi fost şi mai mici dacă s-ar fi subvenţionat şi motorina.
Costuri de producţie Iată care au fost costurile, din toamna lui 2007 şi până acum, conform datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj şi confirmate de câţiva producători de cereale din judeţ: arat şi grăpat - 250 de lei, două discuiri - 200 de lei, semănat - 80 de lei, sămânţa de grâu - 600 de lei, îngrăşăminte complexe - 320 de lei, administrarea îngrăşămintelor pe câmp - 30 de lei, azot plus administrarea lui - 230 de lei, erbicid plus ierbicidat - 70 de lei, recoltat 250 de lei, transport - 40 de lei. În total, maximum 2.070 de lei pe hectar. Dacă adăugăm şi