In Spania si Italia, barbatii romani s-au integrat cel mai bine pe piata constructiilor, in timp ce femeile au devenit mai cunoscute pentru muncile efectuate in casele familiilor localnicilor. Care este situatia insa in Irlanda, acolo unde traiesc, potrivit unor statistici neoficiale, aproximativ 50.000 de romani (dintre care peste jumatate numai in capitala Dublin)?
Mina de aur de dupa 1999
Cei mai multi dintre barbatii romani care au venit sa faca bani in Irlanda au ajuns pe piata constructiilor. Femeile, in schimb, au ajuns sa lucreze prin bucatarii de restaurante, la spalat de vase, sau prin casele irlandezilor, ca femei de serviciu/curatenie. Foarte putini dintre acesti romani au muncit insa legal.
Practic, romanii care au venit la finalul anilor ’90 au dat peste o adevarata mina de aur: o parte insemnata dintre ei, in special din zona Moldovei si din Ardeal, au strins suficienti bani incit si-au construit chiar si cite doua case in Romania.
Pentru multi romani din Irlanda actuala, inca persista mindria de avea “casa cu 4-5-6 camere in Romania”. Casa construita in Romania din banii din Irlanda reprezinta etalonul de realizare in viata pentru multi muncitori romani.
Numai ca scaderea dramatica a pietei de constructii din Irlanda a dat peste cap multe calcule, iar o parte dintre muncitorii romani au ramas fara locuri de munca. Multi au incercat o reprofilare, devenind persoane fizice autorizate si prestind tot felul de munci adiacente: curatatorie, instalatii, montari gresie si faianta, etc.
“Fata romanca in cautare de munca”
Fata romanca in cautare de munca
Foto: Hotnews
Asa suna in prezent multe anunturi de pe siteurile de profil din Irlanda. Fete sau femei care cauta sa munceasca in locuintele irlandezilor care au copii, sau care sint prea ocupati cu serviciul pentru a mai av