Comisia Europeana a anuntat miercuri ca pregateste proiectul unei directive europene ce va permite ca orice pacient care plateste asigurari de sanatate intr-un stat membru UE sa poata beneficia de servicii sanitare decontabile in orice alt stat membru. Pacientul respectiv va plati doar diferenta de pret dintre costul serviciului, asa cum este el decontat de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) din tara sa de bastina, si cel practicat de CAS-ul din tara straina. Restul urmeaza a fi decontat intre CAS-urile din cele doua state membre. Anuntul a fost facut simultan de catre CE in 27 de tari membre ale UE.
Astfel, in loc sa se opereze gratuit de apendice la Spitalul de Urgenta Floreasca, un roman ar putea merge la Spitalul francez „Saint Georges“, din Nisa. Acolo, operatia costa aproximativ 1.800 de euro, incluzand si spitalizarea. Cum in Romania statul ar plati o asemenea interventie cu aproximativ 300 de euro, rezulta ca pacientul roman va avea de achitat o diferenta de 1.500. Iar cei 300 de euro urmeaza a fi platiti de catre institutiile romanesti spitalului francez.
Practic, acest lucru este posibil si in prezent, dupa cum ne-a precizat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, numai ca exista riscul ca pacientul roman sa fie refuzat de la tratament. „In baza unui regulament al Consiliului European, orice roman se poate duce la tratament in strainatate, la un spital ce are contract cu CAS-ul din tara respectiva, iar Casa din Romania sa-i plateasca pretul pe care l-ar fi decontat in tara.
Integral in Cotidianul. Comisia Europeana a anuntat miercuri ca pregateste proiectul unei directive europene ce va permite ca orice pacient care plateste asigurari de sanatate intr-un stat membru UE sa poata beneficia de servicii sanitare decontabile in orice alt stat membru. Pacientul respectiv va plati doa