Pierdere de 2,3 milioane de euro pentru CET in anul trecut, iar gaura neagra provine din prestarea serviciului public de termoficare! Adica se lucreaza prost! Daca nu, atunci unde este problema? Pretul gazelor creste si pentru consumatorul individual, si nu am auzit sa-si fi sigilat cineva centrala ca nu are bani sa plateasca gazele.
Conducerea unitatii este necajita pentru ca pierderea a fost mai mare decit cea previzionata, de numai aproximativ 1 milion de euro. Este incredibil cum o firma poate functiona in Romania secolului XXI cu pierderi programate! Ce patron ar accepta asa ceva pentru o firma cu vechime pe piata, fara sa faca nimic? Nici unul, insa actionarul majoritar, Primaria, a acceptat. Nu a facut nimic pentru ca managerul sa eficientizeze activitatea. Mai mult, noul primar, foarte intelegator, spune ca va achita sume mai mari decit prevede graficul de esalonare fara a depasi valoarea totala a datoriei. Prin datorie se inteleg subventiile primite de societate de la stat pentru serviciul furnizat catre consumatori la preturi astronomice pe care oamenii ce traiesc dintr-un salariu nu le pot suporta. Conducerea societatii motiva situatia prin pretul mare al gazelor, dar nu a spus nimeni nimic despre salariile celor de la CET, despre reteaua antica si despre randamentul sub orice critica al cazanelor demne de muzee tehnice.
Teoretic, caldura si apa calda furnizata in sistem centralizat ar trebui sa coste mai putin decit cea furnizata de sistemul individual de incalzire. Dar extinderea unui sistem centralizat de incalzire dincolo de anumite limite duce la o functionare ineficienta, in primul rind din cauza pierderilor aparute pe retea. Asa se face ca in apartamentele celor de la ultimul etaj nu ajunge caldura, iar apa calda este asteptata jumatate de ora.
Situatia economica a Romaniei nu permite functionarea eficienta a unui co