Cei mai avuţi edili din Moldova şi-au lăsat afacerile de invidiat pentru a munci la stat În cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, o parte din noii şefi ai administraţiilor locale
Cei mai avuţi edili din Moldova şi-au lăsat afacerile de invidiat pentru a munci la stat
În cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, o parte din noii şefi ai administraţiilor locale au agonisit averi de milioane de euro
Topul celor mai bogaţi aleşi din Moldova este deschis de Gabriel Surdu, consilier local PDL Iaşi. Frate cu fostul ministru al agriculturii, Victor Surdu, ieşeanul spune că a intrat în afaceri în urmă cu 13 ani.
Proprietar peste zeci de hectare de teren în Iaşi şi Suceava, consilierul este acţionar majoritar la grupul de firme Terramold.
"Numai valoarea terenurilor pe care le deţin a crescut mult în ultima perioadă. Tot ce am ajunge la circa 30 de milioane de euro", îşi estimează averea Gabriel Surdu.
Locul doi pe podiumul celor mai înstăriţi aleşi din Moldova îi revine liberalului Nicu Mazere, consilier judeţean din Vrancea. Preşedinte al Patronatului IMM al Persoanelor Fizice şi Asociaţiilor Familiale, Mazere a reuşit să facă din propria firmă, Mioriţa Focşani, una din cele mai puternice din judeţ. "Din activele firmei fac parte mai multe terenuri şi imobile. Cred că dacă aş vinde tot ce am, aş obţine cel puţin 15 milioane de euro", susţine Nicu Mazere.
"Pinalti" a sărăcit în acte
Gheorghe Ştefan, edilul PDL din Piatra Neamţ, cunoscut ca "Pinalti", nu impresionează la prima vedere prin bogăţie. În ultima sa declaraţie de avere, edilul susţine că are un teren de 1700 de mp şi o casă de 400 de mp în Piatra Neamţ, un apartament în Bucureşti şi bijuterii în valoare de 9500 de euro.
Gheorghe Ştefan a devenit însă cunoscut nu doar pentru activitatea sa de politician, ci, mai ales, ca om de afaceri. Până în 2004,