După ce de câţiva ani încoace românii au luat cu asalt litoralul de la sud de Dunăre, în prezent cimentul ieftin pare a fi noua atracţie. Românii din sudul ţării care îşi construiesc o
După ce de câţiva ani încoace românii au luat cu asalt litoralul de la sud de Dunăre, în prezent cimentul ieftin pare a fi noua atracţie. Românii din sudul ţării care îşi construiesc o casă sau doresc să o renoveze preferă să cumpere materialul de construcţie din Bulgaria ca urmare a diferenţei mari de preţ.
Dacă peste Dunăre pentru un sac de ciment scoţi din buzunar maximum 22 de lei, la depozitele locale ajungi să plăteşti chiar şi 40 de lei. Explicaţia? Preţul mic al gazelor din Bulgaria, investiţiile reduse ale producătorilor de acolo, calitatea uneori mai slabă a produselor, dar şi goana după profit a distribuitorilor din România.
Ion Crângaşu, preşedintele patronatului producătorilor de ciment din România, recomandă cumpărătorilor o atenţie sporită la calitatea produselor achiziţionate din ţara vecină.
Gazul ieftin din ţara vecină scade preţul cimentului la jumătate
Zeci de maşini româneşti se îndreaptă către Ruse, dar nu pentru a merge pe plajele de la Nisipurile de Aur, ci spre depozitele de materiale de construcţii.
În fiecare zi, zeci de camioane încărcate cu ciment pleacă din Ruse spre România, relatează agenţia de presă bulgară Novinite.
Cererea pentru ciment bulgăresc a crescut spectaculos ca urmare a comenzilor tot mai importante venite din partea cumpărătorilor români care îşi construiesc sau repară locuinţele.
Cererea este determinată în special de preţul mult mai scăzut al cimentului bulgăresc, respectiv de 10-12 leva (18-22 lei) pentru un sac de 50 kg, comparativ cu cel din România unde acelaşi produs costă chiar 40 de lei.
Fără investiţii în domeniul mediului
Diferenţele de preţ pentru