CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul poate produce ulcer
Desertul analizat are o valoare energetică foarte ridicată. De aceea, persoanele cu probleme de greutate trebuie să îl consume foarte rar.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul poate produce ulcer
Desertul analizat are o valoare energetică foarte ridicată. De aceea, persoanele cu probleme de greutate trebuie să îl consume foarte rar.
Cremă desert cu aromă de caramel şi frişcă (21,7%) Danone are în compoziţie: lapte pasteurizat, smîntînă, apă, zahăr, amidon modificat (E 1420 sau alte tipuri), lactoză, gelifiant (caragenan E 407), cacao, gelatină, emulsifiant (esteri lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi E 472b), colorant natural beta-caroten E 160a, arome (caramel E 150), gaz de expandare (azot E 941), sare.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "desert pe bază de lapte pasteurizat, smîntînă, carbohidraţi cu absorbţie lentă (amidon) şi cu absorbţie rapidă (zaharoză) şi aditivi alimentari: gelifianţi, emulsifianţi şi coloranţi. Dintre aceştia, caragenanul E 407 este cel mai periculos, putînd produce chiar şi cancer al stomacului, consumat în cantităţi foarte mari. Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau de boli ale ficatului trebuie să fie atente la conţinutul ridicat de smîntînă din cauza cantităţii mari de grăsimi de origine animală saturate, aterogene. Deşi pe etichetă nu este precizată valoarea energetică, din compoziţie reiese că produsul are o densitate energetică ridicată", ne spune specialistul nostru.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, în contextul unei diete globale diversificate şi echilibrate şi al unui stil de viaţă sănătos. Supraponderalii şi obezii vor ţine cont de faptul că produsul