Infuziile din ceaiuri, fructele fierte sau sucul de cartof crud se numără printre pansamentele gastrice eficiente Stresul cotidian, mesele neregulate şi nesănătoase în perioada zilelor
Infuziile din ceaiuri, fructele fierte sau sucul de cartof crud se numără printre pansamentele gastrice eficiente
Stresul cotidian, mesele neregulate şi nesănătoase în perioada zilelor caniculare sunt printre principalele cauze care duc la apariţia afecţiunilor stomacale.
Dieta compusă preponderent din alimente acide, din prăjeli sau din produse puternic condimentate întăresc simptomele bolilor stomacului.
Hiperaciditatea sucului gastric favorizează apariţia gastritei sau a ulcerului stomacal ori duodenal, boli ce afectează, potrivit specialiştilor, aproape 80 la sută din populaţie. Simptomele specifice bolilor de stomac sunt în principal apariţia unei senzaţii de arsură în partea superioară a abdomenului, însoţită de cele mai multe ori de stări de greaţă şi vărsături.
Plan alimentar pentru o digestie uşoară
Din acest motiv, dr. Codruţ Ţuţu, specialist în fitoterapie în cadrul Fundaţiei Pirasan, propune bolnavilor aflaţi în primele stadii ale gastritei să apeleze la un plan alimentar care să excludă produsele acide. De asemenea, el atrage atenţia asupra respectării meselor regulate.
Fără dulciuri şi băuturi acidulate
"Este de preferat ca bolnavii să evite alimente precum fasolea, mazărea sau carnea de porc, deoarece balonează. De asemenea, este indicat să se elimine din alimentaţie dulciurile, băuturile acidulate, cafeaua, alcoolul şi tutunul", ne-a explicat dr. Codruţ Ţuţu.
Dieta propusă de acesta prevede înlocuirea pâinii albe cu cea de graham sau cu pâinea prăjită, deoarece îndepărtează hiperaciditatea şi a cărnii de miel sau de porc cu cea de pui, peşte, vită, raţă ori cu fructe de mare.
"Aceste cărnuri slabe treb