Inflaţia publicată de INS ar fi relevantă dacă ar ţine cont de locul de trai şi de obiceiurile de consum. Resimţim inflaţia în funcţie de vârstă, de zona în care locuim şi de veniturile pe care le avem. Potrivit unei analize EVZ, scumpirile lovesc cel mai dur în pensionarii săraci de la oraşe.
1 /.
Din această perspectivă, românii bătrâni şi săraci de la oraşe sunt cel mai grav loviţi de creşterea preţurilor. Potrivit calculelor EVZ şi estimirilor analiştilor, ei resimt o inflaţie mai mult decât dublă faţă de cea oficială anunţată în luna mai de Institutul Naţional de Statistică: 8,46%.
Aceştia plătesc o mare parte din puţinul lor venit pentru a-şi asigura strictul necesar: căldură, gaze, electricitate şi mâncare. Iar valurile de scumpiri ale utilităţilor şi alimentelor le fac viaţa din ce în ce mai grea. Printre categoriile sociale ale căror bugete sunt de-a dreptul zdruncinate de salturile preţurilor se numără familiile şomerilor, cele cu un singur părinte şi cele cu mulţi copii, potrivit datelor Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV).
Scumpirileţin cont de vârstă
Categoriile sociale diferite au nevoie de venituri diferite pentru un trăi decent, potrivit ICCV. Aceste categorii sunt afectate diferit de inflaţie.
> O tânără de 27 de ani care locuieş te singură are nevoie de un venit minim de 556 de lei ca să tră- iască decent. La aceşti bani se adaugă chiria. Minimum de subzistenţă este, pentru ea, 433 de lei. Masa la restaurant, hainele şi încălţămintea nu s-au scumpit foarte mult în ultimele cinci luni, fapt ce îi permite tinerei să treacă uşor peste această perioadă.
> O familie tânără, în care ambii soţi au în jur de 35 de ani, cu doi copii, are nevoie, fără a lua în considerare ratele la creditul pentru apartament, de 1.122 lei pentru strictul necesar. Ar trăi mai de