Un grup de muncitori români din apropiere de Koln au sesizat oficiul vamal german referitor la neregularităţi privind plata salariilor de către compania la care lucrau. Sursa: Reuters Contractaţi de concernul de construcţii german Oeverman printr-o firmă românească pentru a realiza lucrări pe şantierul unei galerii comericale din oraşul Bergisch Gladbach, de lângă Koln, românii nu au fost plătiţi conform contractului de muncă.
Din acest motiv s-au decis să ceară ajutorul autorităţilor. Conform publicaţiei "Koelner Stadtanzeiger" citată de Rompres, unul dintre români, Radu T., un inginerii care lucrează ca maistru pe şantier din luna ianuarie, a semnat un contract pentru un salariu lunar între 2.500 euro şi 3.000 euro.
Cu toate acestea, în trei luni de muncă zilnică, 12 ore pe zi, a primit mai puţin de 1.000 euro. Românii au contactat autorităţile vamale, creând astfel un precedent în rândul românilor aflaţi la muncă în Germania. În acelaşi timp au solicitat sprijinul juridic al avocatului Heinz Weyer, care să-i ajute în demersul lor.
În urma declaraţiilor muncitorilor români, Heinz Weyer a declarat pentru publicaţia germană, referitor la condiţiile de lucru, "nu am crezut cã este posibil aşa ceva în Germania". Românii erau cazaţi în containere cu o suprafaţă de opt metri pătraţi, în care dormeau câte trei. Din salariul lunar primeau doar o mică parte, cât să le asigure supravieţuirea, iar restul banilor erau promişi la o dată ulterioară.
La scurt timp de la denunţul făcut de români, reprezentaţii concernului Oevermann s-au deplasat la locaţia şantierului. Dirk Krueger, în calitate de directorul executiv al companiei, a fost de acord să plătească sumele de bani datorate românilor.
Acesta a mai declarat că toate plăţile lunare au fost realizate şi ca nu îşi explică de ce românii nu au primit su