Pricipalele barometre ale economiei italiene anunţă un declin declin economic şi foarte mici probabilităţi de redresare în viitorul apropiat. Inflaţia a fost calculată pentru anul în curs
Pricipalele barometre ale economiei italiene anunţă un declin declin economic şi foarte mici probabilităţi de redresare în viitorul apropiat. Inflaţia a fost calculată pentru anul în curs la 1,7%, pe fondul scăderii consumurilor şi a creşterii preţurilor de producţie.
Cei care resimt primii mersul prost al economiei sunt imigranţii. Câştigurile lor sunt raportate la nivelul de bunăstare al ţării de adopţie, ei fiind cei care preiau sarcinile "ingrate". În actualele condiţii, mulţi români se întreabă dacă alegând Italia, au luat o decizie înţeleaptă.
Iulian Manta, sindicalist român de la Feneal - UIL, este permanent în contact cu românii şi problemele lor. "Toţi românii cu care mă întâlnesc se plâng că nu mai este cum era odată, mai ales cum era pe vremea lirei (moneda italiană înaintea introducerii modedei europene, n.r.).
Marea lor majoritate nu mai pot să strângă bani şi ajung cu greu la sfârşitul lunii", spune Manta. Sindicalistul ne-a mai spus că totuşi se înregistrază un paradox: "Chiar dacă se plâng de preţuri şi de câştigurile mici, românilor nu le lipseşte de pe masă mâncarea şi băutura".
Acest aspect diferenţiază comunitatea noastră de italieni, ale căroror consumuri au înregistrat scăderi semnificative, mai ales la alimente. Pentru primele trei luni ale anului, în Peninsulă s-a cumpărat cu 5,5% mai puţină pâine, un procent similar pentru legume şi verdeţuri, cu 3,4 % mai puţină carne de vită, în timp ce consumul de ulei de măsline s-a diminuat cu 5%. Cifre îngrijorătoare, primite cu scepticism de români.
Alexandru Cuzmici (41 ani), asociat la un chioşc de ziare din centrul Romei, ne spune: "Se vede cu ochiul liber că e recesiune eco