Francezii şi nemţii câştigă din creşterea tarifelor, investiţii scăzute şi disponibilizări Când politicul a decis că e mai bine să arondeze sectorul distribuţiei de gaze
Francezii şi nemţii câştigă din creşterea tarifelor, investiţii scăzute şi disponibilizări
Când politicul a decis că e mai bine să arondeze sectorul distribuţiei de gaze companiilor vest-europene, nu le-a cerut să îşi impună puterea de negociere şi în favoarea consumatorului român.
Companiile energetice Gaz de France şi E.On Ruhrgas, ce deţin 51% din Distrigaz Sud, respectiv Distrigaz Nord, nu sunt capabile să discute nici măcar cu intermediarii care le livrează materia primă, darămite cu producătorul rus Gazprom. Nefiind capabile de acest lucru preiau automat scumpirile şi le transmit consumatorilor prin tarife.
Avertismente după modelul sindical
"Fără îndoială că preţul gazelor către populaţie va creşte până la sfârşitul anului. Volumul de gaz consumat vara este mai mic decât consumul de gaze naturale pe timpul iernii. Pentru noi ar fi necesară o creştere cu 20% a preţului gazelor livrate populaţiei, începând cu 1 octombrie 2008 şi vom reveni cu o solicitare la ANRE", a anunţat Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud.
Argumentele conducerii companiei nu sunt de neluat în seamă. Aceeaşi companie se lăuda cu puţin timp înainte cu performanţe economice de excepţie pe 2007. O creştere a profitului de peste 30 de ori faţă de 2004, anul semnării contractului de privatizare.
Profitabilitate-record
La data preluării companiei româneşti, în iunie 2005, Gaz de France plătise în total 300 milioane de euro (din care jumătate a rămas în societate ca aport la capitalul social), aproximativ un miliard de lei. Anul trecut, profitul net a fost de 180 milioane lei. Având în vedere rezultatele din ultimii doi ani se poate şi fără a lua în calcul inves