Romania a inscris pe 14 obiective pe listele Comisiei patrimoniului mondial UNESCO.
O reuniune pentru alegerea celor 45 de obiective naturale sau arhitecturale carora le vor fi recunoscute in acest an "valoarea universala exceptionala" a fost initiata miercuri, in Quebec, scrie AFP.
Comisia de experti din cele 21 de state membre ale ONU pentru educatie, stiinta si cultura (UNESCO) va aborda problema delicata a inlaturarii din patrimoniu a vaii Elbei de la Dresda (Germania) in cursul reuniunii care se va incheia pe 10 iulie.
Aproximativ 851 de obiective au fost inscrise pe lista Patrimoniului Mondial pentru a fi luate in discutie ca sa devina parte a patrimoniului mondial, dintre care 660 sunt culturale, 166 naturale si 25 mixte. In acest an, 45 de obiective, din cele 851 propuse, vor fi incluse pe lista Patrimoniului Mondial.
Romania are inscrise pe aceasta lista 14 obiective: Manastirea Neamt, bisericile bizantine si postbizantine de la Curtea de Arges, ansamblul monumental de la Targu-Jiu, ansamblul rupestru de la Basarabi, biserica Trei Ierarhi din Iasi, culele din Oltenia (case fortificate etajate), biserica Densus, centrul istoric din Alba-Iulia, centrul istoric din Sibiu, Manastirea Sucevita (Biserica Invierii), situl paleontologic de la Sanpetru, Masivul Retezat, varful Pietrosu din Muntii Rodnei, codrul secular Slatioara, potrivit site-ului oficial al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Potrivit lui Ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cele 14 obiective inscrise de Romania pana acum raman valabile si anul acesta si vor fi discutate de comisia UNESCO la Quebec.
In legatura cu dosarul centrului vechi al Sibiului, care a fost respins de comisia UNESCO in 2007, Ministrul Culturii si Cultelor a declarat ca "dosarul a fost reinnoit in acest an cu materialele rezultate in urma unor noi