AFACERE ● În ograda lui Ştefan, o telegondolă de 12 milioane de euro a ras aria protejată
Telegondola din Piatra-Neamţ inaugurată cu pompă de primarul Gheorghe Ştefan "Pinalti" cu cîteva luni înaintea campaniei electorale, a fost construită ilegal, în rezervaţia fosiliferă Cozla. Azi, cabinele circulă goale. Mîine, ele vor transporta amatorii de distracţii spre hotelul şi cîrciumile proiectate a fi construite pe vîrful muntelui, în miezul rezervaţiei.
Noul circuit turistic din Piatra-Neamţ, devenit de cîteva luni un simbol al oraşului, a fost conceput de Gheorghe Ştefan "Pinalti" fără să mai ţină cont că lucrările vor afecta o arie fosiliferă protejată prin lege. Cel mai important aviz ar fi trebuit să-l dea Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române, întrucît pe Muntele Cozla s-au descoperit depozite de peşti fosili, iar prin Legea nr 5 din anul 2000 zona respectivă a devenit rezervaţie paleontologică. "În 2002, am primit finanţare National Geografic să sap după peşti fosili în Cozla, Pietricica, Cernegura şi Agîrcia, ca să-i pun la dispoziţia cercetătorilor din întreaga lume. A fost al doilea proiect finanţat de National Geografic în România, după Peştera Movile. Au venit atunci cercetători din Rusia, Cehia, America etc. Apoi am primit finanţare de la o societate americană, eu am săpat pe aceşti munţi numai cu bani din străinătate, fără nici un leu de la statul român, ca să alcătuiesc colecţia de peşti fosili, acum existentă la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Piatra-Neamţ", spune paleontologul Sorin Baciu. "Tot ce este pe vîrful munţilor Pietricica şi Cozla este un depozit fosil", adaugă paleontologul.
AFACEREA BATE MEDIUL. Primăria Piatra-Neamţ are un tezaur natural, aşadar. Însă nu ţine cont de el. Biznisul e cu mult mai important. Prin firma Consiliului Local, SC Perla Invest SRL, în 2006, municipalitatea