BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Bancpost au cumulat, în 2007, 56,4% din active Deşi gradul de concentrare a scăzut uşor în 2007, analiştii susţin că primele cinci bănci
BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Bancpost au cumulat, în 2007, 56,4% din active
Deşi gradul de concentrare a scăzut uşor în 2007, analiştii susţin că primele cinci bănci din sistem îşi vor consolida poziţia în următorii ani.
Aderarea României la Uniunea Europeană a generat o intensificare a competiţiei pe piaţa bancară. Numărul instituţiilor de credit a ajuns la 42, la care se adaugă 143 de bănci interesate să ofere servicii financiare în ţara noastră.
Austriecii deţin 22% din piaţă
Potrivit Raportului Anual al Băncii Naţionale a României, anul trecut au fost notificate şi înscrise în registre 4563 de instituţii financiare nebancare (IFN), un număr de trei au fost radiate, iar 221 figurează în Registrul General.
În ciuda intensificării concurenţei, sistemul bancar autohton se caracterizează printr-o concentrare puternică a primelor bănci din sistem, care deţineau, în 2007, 56,4% din valoarea totală a activelor.
"Intensificarea concurenţei şi concentrarea pe piaţă nu sunt două procese care se exclud reciproc, pentru că piaţa, în ansamblul ei, continuă să crească", ne-a declarat Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale.
În plus, băncile TOP5 au acordat 57% din credite şi au atras 60% din economiile românilor. La finele lui 2007, cea mai mare parte a capitalului bancar era deţinut de austrieci (22%), urmaţi de greci (21,7%) şi de olandezi, cu 7,7%.
Analiştii susţin că gradul de concentrare ridicat este cauzat de faptul că nu toate băncile reuşesc să reziste pe piaţă, având în vedere investiţiile mari reclamate de extinderea activităţii.
"Nu toate băncile au puterea de a face faţă concure