Încă una dintre ideile futuristice ale lui Jules Verne a fost „reinventată“ de un arhitect care speră că a găsit soluţia la problema nivelului în creştere al oceanelor – oraşele plutitoare. Denumite „Lilypad“ (nufăr, n.r.), după forma de floare pe care le-a dat-o creatorul lor, oraşele plutitoare ar putea găzdui până la 50.000 de „refugiaţi climatici“ din cele mai afectate zone ale pământului, informează publicaţia britanică The Daily Mail. Aceasta, în condiţiile în care cercetătorii avertizează că nivelul mărilor şi oceanelor va creşte cu până la 88 de centimetri până în anul 2100, înghiţind practic multe insule din Oceanul Pacific. Creşterea de aproape un metru ar ameninţa unele dintre cele mai importante oraşe ale lumii, care se află în zone de coastă, precum New Yorkul, Londra şi Tokyo.
Oraşele „Lilypad“ au fost închipuite de către arhitectul belgian Vincent Callebaut. Spre deosebire de oraşele convenţionale, Lilypad va fi capabil să plutească în jurul lumii precum un vas uriaş şi va fi autonom. Oraşul este creat în jurul unui lac care colectează şi purifică apa de ploaie. Energia va fi obţinută cu ajutorul mai multor surse de enrgie regenerabilă, solară, termică, eoliană, hidraulică şi altele. „Este un oraş-amfibie fără străzi sau maşini. Tot oraşul este acoperit de plante aflate în grădini suspendate. Scopul este de a crea o coexistenţă armonioasă a oamenilor şi naturii“, a mai explicat Callebaut, fără a da însă nici un detaliu cu privire la costul unui astfel de oraş. (A.I.)
Încă una dintre ideile futuristice ale lui Jules Verne a fost „reinventată“ de un arhitect care speră că a găsit soluţia la problema nivelului în creştere al oceanelor – oraşele plutitoare. Denumite „Lilypad“ (nufăr, n.r.), după forma de floare pe care le-a dat-o creatorul lor, oraşele plutitoare ar putea găzdui până la 50.000 de „refugiaţi climatici“ din cele mai afectat