Chisinaul a oferit Transnistriei statutul de republica cu propria Constitutie, in cadrul unui nou pachet de propuneri pentru reglementarea conflictului transnistrean, a declarat, marti, ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, citat de Itar-Tass in pagina electronica.
"Propunerile noastre vizeaza un statut republican pentru Republica Transnistreana care poate avea propria Constitutie, dreptul de initiativa legislativa in Consiliul Suprem regional si dreptul de a se separa de Republica Moldova in cazul in care aceasta din urma nu se mai supune legilor internationale. Chisinau nu va obtine nimic din acest statut, dar suntem dispusi sa facem asa ceva si sa ne manifestam astfel intentia de a construi un stat stabil", a declarat Sova. Potrivit acestuia, noile propuneri avansate de Chisinau mediatorilor din dosarul transnistrean vizeaza statutul de neutralitate al Republicii Moldova, demilitarizarea si garantarea dreptului la proprietate pentru persoane fizice si legale. Populatia transnistreana ar putea fi reprezentata de o cincime din deputatii Parlamentului unit, mai exact 20 din 101 de parlamentari, a precizat Sova. Tiraspolul nu va beneficia insa de drept de veto in Parlament, desi oficialii transnistreni insista in acest sens. "Totusi, republica va beneficia de un sistem de garantii care este confirmat de partenerii internationali care participa la negocieri", a subliniat Sova. Chisinaul a propus participantilor in procesul de negocieri in format 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OCSE - Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, alaturi de observatori ai Statelor Unite si UE) sa examineze documentul propus si sa adopte o decizie in acest sens.
Chisinaul a oferit Transnistriei statutul de republica cu propria Constitutie, in cadrul unui nou pachet de propuneri pentru reglementarea c