ISTAT (Institutul Naţional de Statistică) a publicat recent un raport referitor la natalitatea în Italia, conform căruia un copil din zece nou-nascuţi e fiu de imigrant. "Un copil din
ISTAT (Institutul Naţional de Statistică) a publicat recent un raport referitor la natalitatea în Italia, conform căruia un copil din zece nou-nascuţi e fiu de imigrant.
"Un copil din zece e străin" se precizează în raportul ISTAT, intitulat "Natalita e fecondita della popolazione residente: caratteristiche e tendenze recenti" ("Natalitatea şi fecunditatea populaţiei rezidente: caracteristici şi tendinţe recente").
Conform Institutului de Statistică, 4% din cei nou-născuţi în 1999 erau imigranţi; procentul a crescut în 2006 la 10,3%. În cifre exacte, în Italia s-au născut în ultimii ani peste 57.000 de copii cu ambii părinţi imigranţi. În timp ce 14,3% s-au născut din cupluri mixte, unul dintre părinţi fiind italian.
În topul comunităţilor cu cei mai mulţi nou-născuţi pe teritoriu italian se află: marocanii (16,5% din total), albanezii (13,6%) şi românii (12,1%). Regiunile în care se înregistrează cele mai numeroase cazuri de bebeluşi imigranţi sunt: Emilia Romagna, Veneto şi Lombardia. În aceste zone, unul din şase copii înscrişi la evidenţa populaţiei este străin.
Concluzia raportului e că natalitatea în rândul imigranţilor s-a dublat faţă de cea a italienilor. Dacă în 2006 mamele italiene aveau în medie 1,26 copii, mamele imigrante erau mult mai harnice, cu 2,5 copii.
În raport se semnalează faptul că membrii comunităţilor albaneză, asiatică în general sau africană pun bazele unei familii exclusiv între conaţionali; pe de altă parte, ucrainencele, moldovencele, polonezele, rusoaicele sau cubanezele au o înclinaţie înspre a concepe fii cu un partener italian. Cazurile românilor care se căsătoresc între ei sunt numeroase, dar în ultimii ani s-a