Statul mai are de transferat investitorilor 30% din capitalul social al companiilor controlate înainte de 1990 În afară de contractele noi, în aşteptarea investitorilor, AVAS mai are pe
Statul mai are de transferat investitorilor 30% din capitalul social al companiilor controlate înainte de 1990
În afară de contractele noi, în aşteptarea investitorilor, AVAS mai are pe cap şi contractele reziliate.
Dificultatea cea mai mare în acest moment nu mai este legată nici de calitatea ofertei, nici de contextul internaţional. Condiţiile, impuse de profilul de membru al unei pieţe puternic competitive, nu mai permit acordarea de stimulente sau orice fel de alte concesii.
Cu atât mai puţin impunerea unor clauze sociale. Este de notorietate lecţia de economie de piaţă pe care a predat-o autorităţilor Comisia Uniunii Europene, care a întors din drum contractul de privatizare semnat cu Ford pe motiv de incompatibilitate cu standardele europene în materie de ajutor de stat.
Comisia Europeană a cerut AVAS ca la vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale statului să se comporte ca un investitor privat prudent, adică să valorifice pachetele de acţiuni la cel mai bun preţ posibil. Şi, astfel, statul român a fost obligat să accepte dublul sumei pe care o convenise iniţial cu Ford.
Aşa ceva nu s-a mai văzut în istoria privatizărilor postdecembriste. Şi nici nu o să se mai vadă, pentru că o serie de alte privatizări au fost întoarse din drum pentru reluarea formalităţilor în conformitate cu directiva europeană.
Optimism temperat de noile condiţii
Însă, programul de privatizare mai are 69 de companii de stat ce se apropie de un capital social de mai multe miliarde euro. Valoarea lor de piaţă este apreciată cel puţin dublu. Aşa rezultă din declaraţia domnului Teodor Atansiu, preşedintele AVAS, care anticipează contracte de 1,5 miliar