• Studiul a fost realizat pe un esantion de 24 de barbati cu leziuni canceroase, care accentuau riscul de dezvoltare a cancerului de prostata • Barbatii care au consumat broccoli au suferit sute de modificari ale genelor cu rol in lupta impotriva cancerului
Cateva portii de broccoli consumate zilnic pot preveni dezvoltarea cancerului la prostata, datorita unei substante chimice care activeaza genele ce lupta impotriva bolii, potrivit unui studiu publicat in revista PLoS One si preluat de Reuters. O substanta chimica continuta de broccoli, izotiocianat, poate provoca mai multe schimbari genetice, astfel incat activitatea genelor responsabile de dezvoltarea tumorii poate fi stopata, potrivit lui Richard Mithen, biolog la Institutul britanic pentru cercetare alimentara (Institute of Food Research), autor al acestui studiu. Studiul publicat in revista PLoS One reprezinta prima incercare de a stabili, in timp real, legatura intre o dieta bogata in fructe si legume si reducerea riscului de aparitie a cancerului.
"Toata lumea spune sa consumam cat mai multe legume, insa nimeni nu poate sa ne dea un argument", a declarat Richard Mithen. Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 24 de barbati cu leziuni canceroase, care accentuau riscul de dezvoltare a cancerului de prostata. Subiectii au fost impartiti in doua grupe si au consumat, pe parcursul unui an, patru portii suplimentare de broccoli sau mazare in fiecare saptamana. Cercetatorii au luat apoi probe de tesut, analizele indicand ca barbatii care au consumat broccoli au suferit sute de modificari ale genelor cu rol in lupta impotriva cancerului. Aceeasi reactie ar putea aparea si in cazul altor legume care contin izotiocianat de tolil, printre care se numara varza de Bruxelles, conopida, varza, hreanul si ridichile. "Nu e nevoie de o schimbare enorma in dieta. Cateva portii in plus di