"Allez, allez, Mar....". Femeia, o doamna simpatica la vreo 50 de ani, nu se da batuta: "Allez, allez ... Marion" reuseste in cele din urma sa-mi rosteasca aproximativ numele, descifrindu-l cu ceva greutate de pe tricou, acolo unde e scris. Zimbesc cu amenitate, multumind. Femeia aplauda cu frenezie, si incurajeaza tot timpul, pe toata lumea: "Allez, allez, bon courage", citind in acelasi timp numele celorlalti alergatori.
Sunt undeva la iesirea din Vallorcine, un mic sat din Savoia franceza, de o frumusete inca neatinsa de freamatul turismului de masa. Grupuri de sateni, poate si turisti, aplauda de zor, impingind efectiv de la spate barbatii si femeile, in sorturi si tricouri colorate, blindati cu bidoane cu bauturi energizante, ce se pregatesc de urcare. Aici, la Vallorcine, incepe partea cea mai dificila a maratonului Mont Blanc.
Pina acolo, pe la kilometrul 18 al cursei, a fost "parfum", vorba aceea. S-a pornit din centrul statiunii Chamonix (altitudine 1035m), in incurajarile rudelor, prietenilor, cunoscutilor, trecatorilor ocazionali. La ora sapte de dimineata, pentru a evita pe cit posibil caldura. Entuziasm general, optimism. 1141 de alergatori amatori sau semi-profesionisti au pornit intr-o cursa care se anunta dificila, dar care in cele din urma a fost infernala.
Nu departe de start
Foto: Cornelia David
Pentru inceput, traseul a urcat usor, urmind cursul vaii, trecind prin padure sau pe linga case de vacanta ingropate in verdeata si flori. Mai peste tot, incurajari din partea localnicilor. Fetele maratonistilor sunt inca senine, iar racoarea diminetii prinde bine. Pina la Argentiere, pe primii 10 kilometri, se alearga aproape umar la umar. De aici incepe un urcus, "de antrenament" sa-i zicem. Se urca putin abrupt, pina la Col de Montets (1461 m), iar pe portiuni tot mai lungi ritmul de alergare e inlocuit de un