O serie de investitori şi-ar putea reorienta fonduri de sute de milioane de euro spre alte ţări, în lipsa unui cadru legislativ unitar Sistemul energetic românesc este în continuare unul
O serie de investitori şi-ar putea reorienta fonduri de sute de milioane de euro spre alte ţări, în lipsa unui cadru legislativ unitar
Sistemul energetic românesc este în continuare unul atractiv prin prisma oportunităţilor pentru investiţii, mai ales în sectorul termoelectric, dar şi eolian.
Private de modernizări atâţia ani, termocentralele româneşti vor avea probleme mari de mediu, unele riscând închiderea dacă investiţiile nu vor fi făcute la timp. Pe de altă parte, faptul că avem resurse proprii de cărbune, suficiente pentru o perioadă îndelungată de timp, le menţine atractivitatea în faţa investitorilor.
Deocamdată, guvernul a renunţat la planul de privatizare a termocentralelor cu investitor strategic, ultima formulă găsită pentru salvarea acestor unităţi fiind una de tip parteneriat public-privat (PPP), cum se întâmplă la unităţile Termoelectrica de la Brăila, Galaţi, Borzeşti şi Doiceşti.
"Strategia de tip PPP reprezintă rezultatul eşecului guvernului de a privatiza unităţile neperformante. Este un compromis", a declarat ieri, în cadrul unui seminar, Marta Popa, partener al casei de avocatură Voicu şi Filipescu.
Termocentralele, vândute pentru teren
Ea a adăugat că există mai mulţi investitori străini, mari producători de energie, care, anticipând oportunităţile din România, doresc să investească într-un mix de energie termo, solar, hidro şi nuclear. "Aceştia vor investi însă sume considerabile doar când politica guvernului va fi stabilă, coerentă, unitară", a spus Marta Popa.
La rândul său, Jean Constantinescu, preşedintele IRE, a declarat că amânarea privatizării complexurilor energetice Turceni, Rovinari, Craiova va d