Ingrid Betancourt a fost eliberată în dimineaţa zilei de 2 iulie, după ce a fost prizoniera gherilei FARC pentru 6 ani şi patru luni. Răpită în timpul campaniei pentru alegerile
Ingrid Betancourt a fost eliberată în dimineaţa zilei de 2 iulie, după ce a fost prizoniera gherilei FARC pentru 6 ani şi patru luni.
Răpită în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2002, politiciana columbiană, care deţine şi cetăţenia franceză, a supravieţuit condiţiilor dificile din junglă şi tratamentelor la care a fost supusă de membrii gherilei.
Chiar dacă ministrul apărării a ţinut să precizeze că "Operaţiunea Şah-mat" a fost "100% columbiană", amploarea acţiunii şi modul în care a avut loc confirmă faptul că la îndeplinirea ei au contribuit şi alte ţări, precum Israel, Statele Unite şi Franţa. Devenită un simbol al rezistenţei fizice şi psihice, Ingrid Betancourt nu a renunţat la dorinţa de a conduce Columbia.
Cea mai cunoscută ostatică din lume, Ingrid Betancourt, a fost eliberată de agenţii de informaţii infiltraţi în interiorul gherilei columbiene
După o captivitate de 2.321 de zile, Ingrid Betancourt a fost eliberată în urma unei operaţiuni planificate minuţios, care a îngenunchiat gherila FARC.
Patru luni de pregătire pentru operaţiunea "Șah-mat", care a durat doar cinci minute, fără a fi tras niciun foc de armă, singurul ingredient care a lipsit pentru ca acţiunea să fie demnă de un blockbuster hollywoodian.
Preşedintele columbian, Alvaro Uribe, a dat undă verde operaţiunii miercuri, la ora 6.00 dimineaţă. O oră mai târziu, misiunea de salvare a fost lansată, a povestit colonelul Gomez, unul dintre organizatori, care a dezvăluit şi cele cinci acte ale acestei "mari epopei epice".
Infiltrarea agenţilor
Ideea îndrăzneaţă, dar riscantă, îi aparţine preşedintelui Uribe, al cărui tată a fost uci