Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a accentuat substantial scaderile in ultimele doua saptamani, agravand situatia fondurilor mutuale cu expunere pe piata de capital si afectand deja 10 din cele 14 fonduri de pensii obligatorii.
De la inceputul anului, indicii Bursei au suferit deprecieri cuprinse intre 33 si 46%, cele mai mari din Europa, in parte din cauza cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor, atrasi din ce in ce mai mult de dobanzile la depozitele bancare, si a pesimismului din piata, spun analistii.
"De cateva luni bune Bursa de Valori s-a decuplat de la realitatile economice romanesti si urmareste evolutia marilor burse internationale. In acest context, noul val de vanzari de pe pietele externe a determinat noi iesiri de pe bursa locala ale unor investitori institutionali straini, urmati in ultimele zile de investitorii romani. Intr-un moment a existat o speranta ca piata isi va reveni, dar, cu scaderile din ultimele doua saptamani, toata lumea a devenit extrem de pesimista si vinde", a explicat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii.
Majorarile repetate ale dobanzii-cheie de catre BNR au condus la cresterea dobanzilor la depozite de catre banci, iar foarte multi bani care au iesit din Bursa au fost "parcati" in aceste depozite, spune Craciun. Pe langa aceasta, cresterea dobanzilor la credite afecteaza la randu-i Bursa prin faptul ca scumpirea finantarii companiilor taie din profitul acestora. "Cred ca in perioada apropiata companiile isi vor regandi activitatea de finantare, apeland din ce in ce mai mult la surse proprii sau imprumuturi prin obligatiuni. Am putea asista la o reducere a sumelor pentru dividende si directionarea banilor catre finantarea proprie", a adaugat Danciu.
"Chiar daca economia Romaniei a avut o crestere substantiala in primul trimestru, este prea putin pentru a vedea