Specialiştii spun că pretenţiile furnizorilor din România nu se justifică.
Evoluţia pieţei internaţionale a gazelor naturale nu justifică solicitările companiilor din România privind scumpirile din acest an. Mircea Carataş conduce de la Paris compania Gaselys, cea care asigură vânzarea şi cumpărarea de gaze pentru Gaz de France, cel mai mare importator de profil din Europa.
El estimează pentru finele anului o majorare cu doar 20% a preţului la gazele naturale pe pieţele internaţionale, în condiţiile în care furnizorii de gaze din România, E.ON şi Distrigaz Sud, îşi justifică majorările pe estimări apocaliptice. La sfârşitul anului am putea avea un preţ de 600 de dolari/1.000 de metri cubi.
Alexei Miller, şeful gigantului Gazprom, a spus ieri că preţul gazului pentru Europa Occidentală va ajunge la 500 de dolari/1.000 de metri cubi la sfârşitul anului, faţă de 370 de dolari cât este acum. El a recunoscut că această majorare nu este rezultatul creşterii cererii, ci pentru că dolarul este în declin. Din datele furnizate de Mircea Carataş se poate vedea cum producţia de gaze naturale depăşeşte consumul, iar cererea pentru gazul natural lichefiat (o alternativă a gazului venit prin conducte) creşte într-un ritm mai alert decât cea la gazul natural.
În aceste condiţii, motivele pentru care furnizorii de gaze naturale şi-ar dori pentru tot acest an o scumpire cu peste 40% a gazelor naturale pentru populaţie nu par suficient de puternice. Distrigaz Sud (aflată în proprietatea Gaz de France) a cerut o majorare cu 20% de la 1 octombrie, după ce a beneficiat de creşteri de 8,5% şi 12,5% în acest an.
PREŢURI
„Raportul cerere-ofertă e în favoarea consumatorului“
EVZ: Cât din preţul gazelor estedeterminat de majorările cotaţiilorpetroliere?
Mircea Carataş: Aproximativ 90% din volumul