CRIMĂ ECOLOGICĂ ● În Parcul Naţional Ceahlău sînt exploatate, "legal", sute de hectare de pădure
Ceahlăul, muntele sfînt al românilor, deseori asemănat cu Muntele Athos, este supus în ultimii 18 ani agresiunii omului "postrevoluţionar", unei adevărate hoarde de afacerişti veroşi, care vrea să scoată bani şi din piatră seacă. Sub diverse pretexte, multe sub "acoperire legală", aceşti afacerişti au început să stoarcă Ceahlăul de tot ceea ce le-ar putea aduce bani, în primul rînd de "hainele" sale milenare, sute de hectare de pădure fiind deja puse la pămînt.
Atunci cînd, la Bucureşti, ne-am fixat printre obiectivele caravanei noastre "Parcul Naţional Ceahlău", aveam de gînd să facem nişte reportaje despre frumuseţea neasemuită a acestor locuri, despre oamenii minunaţi care trăiesc şi muncesc aici, despre trecutul, viitorul şi problemele lor. Ajunşi la Piatra Neamţ, apoi la Durău şi de aici pe Muntele Ceahlău, am fost nevoiţi să ne schimbăm "obiectivele", fiind oripilaţi de ceea ce am găsit la faţa locului. Practic, Parcul Naţional Ceahlău, deci o "zonă protejată prin lege", a ajuns o vacă de muls pentru diverse firme private, care au trecut la exploatarea masivă a lemnului, cu binecuvîntarea instituţiilor statului, menite, teoretic, să apere această zonă protejată de orice fel de agresiune a omului şi chiar a naturii.
VARIANTA OFICIALĂ. Evident, după ce în loc de floare de colţ, capre negre, rîşi sau urşi carpatini am văzut cu ochii noştri un adevărat dezastru (sute de hectare de pădure hăcuite şi secătuite de copaci, versanţi întregi "cheliţi" cu drujba, munţi de rumeguş, drumuri forestiere desfundate), primul om pe care l-am contactat în documentarea noastră a fost şeful Serviciului de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, dl dr veterinar Gheorghe Lalău.
Dacă stai să-l asculţi pe dl Lalău, ţi se pare că totul este nor