Ospatarii care au lucrat pe vapoare in strainatate se intorc in tara, recrutati de hoteluri de top. Au pastrat insa filosofia meseriei: bacsisul e de baza.
Tot mai multi romani care au lucrat ca ospatari pe vapoare de croaziera decid sa ramana in tara, unde sunt recrutati de managerii hotelurilor de top. Peste 70% dintre angajatii celor patru restaurante din hotelul de cinci stele Radisson Sas, de exemplu, care s-a deschis luna trecuta la Bucuresti, au experienta pe astfel de vase. Acestia sunt obisnuinti sa munceasca in conditii de stres, stiu cum sa se poarte cu clientii si vorbesc foarte bine cel putin o limba straina.
Munca pe vas nu mai renteaza
Adrian Dumitriu, 36 de ani si Gabriel Vasile, 27 de ani, fac parte din aceasta categorie. Dupa ce au calatorit ani intregi prin numeroase colturi ale lumii, cei doi au hotarat sa ramana acasa din motive personale, dar si financiare. Asta dupa ce au reusit, de-a lungul vremii, sa se specializeze si sa urce in ierahie de la picolo la supervizor.
„Nu mai e rentabil sa mergi pe vas. Ca ospatar, castigi cam 2.800 de dolari pe luna. Cu acest salariu puteai, acum cativa ani, sa-ti cumperi o garsoniera in cateva luni. Acum, cu circa 1.200 de euro nu mai faci mare lucru“, explica Adrian Dumitriu, manager al unuia dintre restaurantele Radisson Sas, Caffe Citta.
Integral in Evenimentul Zilei Ospatarii care au lucrat pe vapoare in strainatate se intorc in tara, recrutati de hoteluri de top. Au pastrat insa filosofia meseriei: bacsisul e de baza.
Tot mai multi romani care au lucrat ca ospatari pe vapoare de croaziera decid sa ramana in tara, unde sunt recrutati de managerii hotelurilor de top. Peste 70% dintre angajatii celor patru restaurante din hotelul de cinci stele Radisson Sas, de exemplu, care s-a deschis luna trecuta la Bucuresti, au experienta pe astfel de vase. A