Ingrid Betancourt, celebra prizonieră a gherilelor marxiste FARC, şi alţi 14 ostatici au fost eliberaţi în urma unei acţiuni a forţelor speciale, desfăşurată în jungla columbiană. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Ostatica Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Ingrid Betancourt, devenită, de-a lungul a şase ani de prizonierat, simbolul suferinţelor provocate de barbariile acestei gherile, a fost eliberată de armata columbiană. Alături de Betancourt, fostă candidată la preşedinţia Columbiei, au mai fost salvaţi, graţie unei spectaculoase operaţiuni de comando, trei ostatici americani şi 11 columbieni. Anunţul a fost făcut miercuri, la Bogota, de către ministrul columbian al apărării, Juan Manuel Santos, relevă AFP.
Ingrid Betancourt (46 ani), care are dublă cetăţenie (franceză şi columbiană), şi ceilalţi 14 ostatici şi-au regăsit libertatea în urma unei operaţiuni a armatei columbiene, desfăşurată în provincia Guaviare, din sud-estul Columbiei. Potrivit lui Santos, intervenţia care a dus la eliberarea fără vărsare de sânge a celor 15 ostatici ai FARC a fost „100% columbiană“.
Cheia eliberării: un spion infiltrat în mijlocul FARC
Operaţiunea a fost rezultatul infiltrării unui agent de informaţii în cadrul conducerii gherilei, a explicat ministrul apărării, care nu a furnizat însă alte detalii. Militarul care s-a infiltrat în FARC a reuşit să convingă paznicii să-i transfere într-un loc pe cei 15 ostatici, care făceau parte dintr-un grup de 39 de prizonieri numiţi „politici“, pe care rebelii doreau să-i predea în schimbul a 500 de camarazi întemniţaţi de autorităţi. Misiunea nu a fost uşoară, mai ales că ostaticii fuseseră până atunci închişi separat.
„Cum ostaticii erau împărţiţi în trei grupuri, s-a reuşit gruparea lor într-un loc, apoi facilitarea aducerii lor