Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat, in sedinta de ieri, dobanda de referinta la 4,25% in incercarea de domoli cresterea preturilor care a atins un nivel record in luna iunie.
Inainte de anuntarea deciziei institutiei, cea mai mare partea analistilor anticipau majorarea de 0,25% a dobanzii, insusi presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, transmitand anterior o serie de semnale in acest sens, scrie BBC News. Ultima majorare, de la 3,75 la 4%, a fost in iunie 2007, cand inflatia era de 1,8%.
Cel mai rau scenariu pentru BCE este acela in care temerile consumatorilor in ceea ce priveste inflatia ar ramane la un nivel ridicat, generand o spirala salarii-preturi care va necesita, mai tarziu, masuri mult mai drastice decat majorarea in acest moment a dobanzii de referinta.
Costul platit pentru ca o astfel de situatie sa nu devina realitate ar putea fi insa incetinirea ritmului de crestere economica. "Strategii bancii centrale sunt hotarati sa previna o apreciere semnificativa a asteptarilor privind inflatia. Si asta in conditiile in care se considera ca a preveni este mai eficient decat a trata", a declarat Martin van Vliet, economist la ING Bank in Amsterdam.
Trichet a luat prin surprindere majoritatea economistilor, in momentul in care luna trecuta a anuntat ca institutia pe care o conduce ia in calcul posibilitatea inaspririi conditiilor de creditare. In conditiile in care costurile pentru energie si alimente au atins niveluri record, strategii BCE sunt din ce in ce mai preocupati de domolirea presiunilor inflationiste, temandu-se ca aprecierea asteptarilor privind inflatia ar putea determina consumatorii sa militeze pentru majorari salariale semnificative.
Cu toate acestea, au existat suficiente obiectii impotriva unei majorari a dobanzii, cel mai vehement critic al unei asemenea masuri dovedindu-se presedintele francez Nicol